L’Observatori de l’Ebre estudia l’activitat del Sol des de fa més d’un segle i per tant tots els cicles que hi ha hagut fins ara, que són cada onze anys. Ara, s’està apropant el pic màxim de l’activitat, però encara podria tardar en arribar uns mesos. Tot i això, les tempestes solars ja han s’han fet notar a la Terra amb les aurores boreals de fa dos setmanes.
L’Observatori fa fotografies cada dia al Sol per veure com evolucionen les taques. Allà és on hi solen haver les tempestes. Els experts alerten que si són fortes podrien arribar a afectar a la xarxa elèctrica fins i tot a latituds baixes.
I tot i l’alta activitat solar que hi haurà en els pròxims mesos, els experts asseguren que haurien de coincidir molts factors per tornar a veure aurores boreals des de Catalunya.
De fet, ens hauríem de remuntar fins al segle XIX o a la Guerra Civil per tornar a parlar d’aurores boreals visibles des de Catalunya. Va ser l’any 1938 i molts pensaven que era foc o bombardejos. El llavors director de l’Observatori de l’Ebre, Luis Rodés, va tranquil·litzar la població explicant que eren aurores boreals.