La directora de l’institut escola de Batea, Mar Isern, va ser l’encarregada de llegir el manifest de la jornada i l’escriptora i historiadora Assumpta Montellà va manifestar la conferència “Exili en femení: La maternitat d’Elna”, al voltant del paper de la dona en la Guerra Civil espanyola de 1936-1939.
En el seu parlament, Carles Luz, va destacar que la igualtat de gèneres ha de ser un fet i que la societat ens hem de centrar a parlar de persones en general sense diferenciació de sexes.
Carme Valls va explicar que tot i els avenços que s’han fet en els darrers anys en matèria d’igualtat, encara persisteix la discriminació de gènere en molts àmbits, com és el cas de les desigualtats salarials, ja que les dones cobren de mitjana un 26% menys que els homes. També va fer referencia als alts càrrecs, on només hi ha la participació del 31 per cent de dones.
El manifest de la jornada, llegit per Mar Isern, va reivindicar la necessitat que “les dones siguin presents en tots els espais de decisió”, ja que “si bé en els últims anys s’ha avançat en la consecució de la igualtat d’oportunitats no menys cert és que encara avui cal seguir treballant des dels diversos àmbits públics i privats” i ha denunciat que malgrat el pas del temps “la bretxa salarial entre homes i dones ha augmentat”.
L’acte va finalitzar amb la conferència d’Assumpta Montellà, que entorn el seu llibre “La maternitat d’Elna” va posar l’èmfasi en el fet que, quan es parla de guerra i de conflictes bèl·lics la figura de la dona està invisibilitzada, tenint en compte, únicament, la mirada masculina.