A tot Catalunya hauria de ploure 500 litres per metre quadrat per revertir l’estat de sequera. Una sequera que, en general és la pitjor mai registrada. Tot i això, a les Terres de l’Ebre i a la conca de l’Ebre va ser pitjor la que va afectar entre els anys 2005 i 2008. De fet, al territori, tenint en compte la precipitació acumulada entre el novembre del 2020 i l’octubre del 2023 ha estat força desigual. Mentre que al nord de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre han caigut només 1.000 litres per metre quadrat, al Parc Natural dels Ports la pluja ha estat superior, fins a 3.000 litres per metre quadrat. Comparant-ho amb la mitjana climàtica, fins i tot ha plogut més, tot i que també es tenen en compte les pluges extremes que han afectat sobretot la comarca del Montsià. La sequera anterior del 2005 va afectar més greument la conca de l’Ebre, en canvi l’actual l’estan patint més les conques internes.
La unitat hidrogràfica del riu Sénia també seria una excepció a tot el país, ja que presenta unes dades més positives. Això seria a causa de diversos episodis significatius de precipitació en els últims dos anys.
D’altra banda, la unitat territorial del Baix Ebre ja ha sortit en els darrers dies de la situació d’emergència. Segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre les reserves d’aigua s’han vist afavorides a causa dels temporals de les darreres setmanes. De fet, entitats ambientalistes ja temen que es torne a posar damunt de la taula la interconnexió de xarxes o el fet de portar aigua de l’Ebre a Barcelona.
I de moment, el Servei Meteorològic de Catalunya no és optimista amb les previsions de pluges, ja que a curt i mitjà termini no es preveuen episodis generosos d’aigua.