La sequera excepcional i les normatives europees que marquen les restriccions pel consum d’aigua incentiven la creació d’alternatives al regadiu convencional en l’agricultura. Aquest sector gasta el 72% de l’aigua que consumim en total els catalans… Territoris el nostre, l’Ebre, amb un elevat consum d’aigua, han de buscar solucions al regadiu en extensiu per fer un reg efectiu… Experts de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han posat en marxa un projecte per mostrar als productors i tècnics d’explotacions citrícoles la possibilitat de monitoritzar el contingut d’aigua al sòl a través de sensors per cultivar cítrics de manera sostenible des del punt de vista hídric. La prova pilot s’està duent a terme en una finca de Bítem on s’ha aplicat un sistema de dosi efectiva de reg a través de la humitat del sòl. S’han instal·lat un total de 12 sensors repartits en dues par-cel·les a les profunditats de 20 cm, 50 cm i 80 cm. En una segona fase del projecte s’estudiarà si hi ha diferències entre parcel·les pel que fa al creixement dels fruits de les diferents varietats.
Un científic ebrenc busca solucions a la regulació d’us d’aigua als cítrics amb una sonda d’humitat
