Els resultats de les eleccions del passat diumenge deixen un tauler polític complicat per arribar a futurs pactes i 2 dies després dels comicis ja es comencen a moure fitxes. Salvador Illa, guanyador de les eleccions vol concórrer a la investidura, però Carles Puigdemont, cap de llista de Junts, i segon amb 35 eleccions també es vol presentar. Amb este escenari complicat, sense majories clares, els politòlegs alerten de les conseqüències que podria tindre una repetició electoral.
El PSC amb 42 diputats ha donat el tret de sortida a les negociacions per buscar suports per investir Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. Per això, com a partit guanyador, els socialistes rebutgen investir Puigdemont i prioritzen un tripartit amb Esquerra i els comuns.
Una altra opció, segons el politòleg Xavier Tomàs, seria un “tripartit light”, és a dir, un govern en minoria del PSC amb el suport externs d’Esquerra i els comuns.
El més immediat, però, serà l’elecció de la presidència del Parlament de Catalunya. Tot i que la portada d’El Periódico assegurava que el PSC cediria la presidència del Parlament per arribar un pacte, minuts més tard ha estat desmentit pel partit.
Carles Puidemont també aspira a ser investit amb l’abstenció dels socialistes i assegura que pot articulr una majoria més solida que la del PSC.
La clau, però, la tindrà Esquerra Republicana. El president en funcions i candidat d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, després d’anunciar la seua renúncia a agafar l’acta de diputat, va assegurar que ara han de ser el PSC i Junts qui gestionen el nou escenari.
Totes les mirades estan posades, per tant, a la decisió que acaben prenent els republicans.