L’avantprojecte de la llei de memoria democràtica obligarà a retirar la simbología franquista de l’espai públic en un termini màxim de dos anys.
El director general de memoria democrática, Alfons Aragoneses, ha explicat que això facilitarà la retirada del monument de Tortosa. Tot i que les mesures cautelars del procediment judicial han paralitzat la retirada, Aragoneses ha recalcat que el procediment judicial ha de resoldre quina és l’adminsitració competent del monument, però que en cap cas es posa en dubte que es tracta d’un monument franquista i que, per tant, tard o d’hora s’haurà de retirar.
Així, tan bon punt els jutjats resolguin quina és l’administració competent, Aragoneses assegura que el monument s’haurà de retirar. Sigui quina sigui l’administració titular.
Els partidaris de mantenir el monument però neguen que es tracti en l’actualitat d’un monument franquista i asseguren que es tracta d’una obra amb un alt valor artístic i que s’ha de resignificar com un monument a la concòrdia i la pau. Ho ha assegurat l’aclaldable per la nova llista Salvem lo Monument, Ruben Espuny, en declaracions a l’Entrevista de Canal Terres de l’Ebre.
D’altra banda, defensen també que la decisió sobre el futur del monument ha de recaure en la ciutadania de Tortosa i no en administracions superiors. En aquest sentit, argumenten que la població també l’Ajuntament es van pronunciar al 2016, en la consulta popular on va guanyar l’opció de mantenir i reinterpretar el monument amb un 68% dels vots.
1 comentari
En un pulmón verde, con árboles para que sirva de aparcamiento para coches y autocaravanas y facilitar al turismo la visita a la ciudad a sus monumentos, tiendas y museos.
Pedro Gonzalez Z.
Un autocaravanista.