Un nou projecte s’està estudiant a les Terres de l’Ebre per mesurar de manera sistemàtica les pèrdues d’aliments que es produeixen directament als camps. Aquesta setmana, diverses entitats implicades han participat en una jornada pràctica de recollida de dades postcollita amb l’objectiu de desenvolupar una metodologia pionera a Europa per quantificar aquests aliments que mai arriben al mercat ni al plat.
L’objectiu del projecte FOLOU és desenolvupar una metodologia per quantificar les pèrdues alimntàries al camp, saber on es produeixen i estudiar-ne les causes, és a dir, per què es perden estos aliments. Actualment no hi ha una metodologia per calcular-ho. Es tracta d’un projecte català referent a Europa.
Durant la jornada, per mitjà d’imatges de satèl·lit, amb drons i IA, s’han analitzat especialment els cítrics, identificant i classificant la fruita que queda a l’arbre o a terra després de la collita segons si és comestible o comercialitzable. Des del Departament d’Agricultura s’insisteix en la necessitat de disposar de dades concretes per poder incidir en polítiques públiques eficaces.