A punt per l’últim gran àpat de les festes nadalenques, el dinar del dia de Reis, els pastissers treballen incansablement per oferir un dels aliments que no faltarà aquell dia a taula, el tortell. Si fa algunes dècades els més buscats i els més típics eren els de massapà, ara ja fa uns anys que els de nata són els guanyen. Són els més buscats i els més demanats. Però també se’n venen molts de crema.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superaran el milió a tot Catalunya, igualant així les xifres de 2024. Els preus oscil·laran entre els 20 i els 50 euros. Es creu que l’origen del tortell de Reis es troba en les festes d’hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan s’hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat. Ara, en canvi, tothom espera que no li toqui la fava.